Brüt Beton ve Donatı Sıklığı


Brüt Beton ve Donatı Sıklığı

Brüt beton,  kaba inşaatta uygulama hatalarının -kısmen- önüne geçtiği için çok kullanışlı bir beton türüdür.  Özellikle donatı sıklığı olan bölgelerde ciddi bir işçilik ve yerleştirme kolaylığı sağlar ve aynı zamanda yapı güvenliğini ile ilgili bir takım risklerin de önüne geçilmesini sağlar.

Paspayı Hatalarını Dkkat

Özellikle dikey yapı elemanlarında bırakılan paspayı, uygulama hataları nedeniyle genelde yapı elemanlarında boşluklu bir yapı meydana gelmesine neden olmaktadır. Bu sebeple kesitleri dar olan yapı elemanlarında betonun yerleştirilmesi büyük önem kazanmaktadır.

Paspayı

Segregasyon.jpg

İşçilikte Kolaylık Sağlar

Brüt beton daha yerleştirilebilir bir beton anlamına gelir. Uygulama kolaylığı açısından işçilikte tasarrufa fayda sağlarken diğer taraftan da yapı güvenliğini ilgilendiren önemli bir konuya da çare oluyor.

Çünkü paspayı hatalarından dolayı iyi yerleşmeyen beton kolon, kiriş ve perdede özellikle de birleşim bölgelerinde donatısı görünen boşluklar meydana gelmesine neden olup, bu boşluklar yapıda korozyona neden olmaktadır.

Korozyon Riski

Donatının açıkta kalması yavaş yavaş korozyona sebep olmakta ve bu durum zamanla bütün donatıları kaplamaktadır. Böylelikle beton da içten korozyona uğrayıp hasarlı bir yapı meydana gelmesine sebep olur.

Bu sebeple uygulamada hesaplanan paspayı genelde uygulamada tutturulamadığı için bu yönüyle bakıldığında brüt betonun önemi ortaya çıkmaktadır. Tabi iyi bir yerleştirme için sadece brüt beton yeterli değildir aynı zamanda iyi bir vibrasyon işlemi gerekmektedir.

Bu arada kalıbın sızdırmaz olması da çok önemlidir. Kalıbın sızdırmaz olmasının önemini başka bir yazıda ayrıca ele alacağım.

İyi_yerleşmeyen_beton_2.jpg

İyi_yerleşmeyen_beton_2.jpg

Kolon, kiriş ve perdelerde boşluklu bir yapı meydana gelmesinin bir başka sebebi de segregasyondur. Segregasyon betonun ayrışması olayıdır.

Yani beton kıvamı iyi tutturulamadığı zaman betonun şerbeti(hamur hacmi) ve iri taneleri birbirinden ayrışır. Bu durumda yapı elemanının dikey yüzeylerinde boşluklar meydana gelir.

Bu boşluklar beton dayanımını da ciddi şekilde etkiler. Çünkü betonda bağ yapacak çimento agregadan ayrılarak şerbetle beraber ayrı bir tarafa gider. Bu durumda agregaları bir arada tutacak yeteri kadar bağ yapılamayacağı için beton dayanımı istenen seviyede olamayacaktır.

Brüt Beton ve Donatı Sıklığı” üzerine bir düşünce

  1. Geri bildirim: Brüt Beton Nedir? | Yapı Mutfağı

Yorum bırakın