Slump Nedir? ve Slump’ı Etkileyen Faktörler


Slump Nedir? ve Slump’ı Etkileyen Faktörler

slump

Slump, çökme anlamına gelir. Beton sektöründe betonun ne kadar yayılabilir, yerleştirilebilir olduğunun bir ölçütüdür.

Slump ne kadar fazla ise beton o kadar akışkan, yayılabilir ve kolay yerleştirilebilir. Fakat slump’ın arttırılması şayet su ile yapılıyorsa bu durumda beton kalitesi düşük olacağı anlamına gelir. Eğer kimyasal katkılar ile yapılıyorsa, kalite anlamında herhangi bir sıkıntı yaşanmaz ancak priz süresi uzayacaktır. Bu noktada kalıp alma süresinin uzatılması gerekmektedir.

Esasen slump meselesi çok karmaşık ve kontrolü zor bir konudur. Slump’ı etkileyen o kadar faktör var ki, bunları sürekli bir şekilde kontrol altında tutmak neredeyse imkânsız.

Slump’ı Etkileyen Faktörler

Hammaddde kalitesi ( kirlilik, incelik gibi),

Üretim prosesi (karıştırma süresi, proses sırası vs.),

Transmikserin temiz olmaması (içinde su veya başka bir şey bulunması),

Üretimden sonra operatörün transmiksere müdahalesi,

Hava şartları,

Trafik durumu,

Şantiyede işçilik kalitesi, hızı,

Şantiyede ekipman yeterliliği,

İşçilik bilinci,

Pompalı döküm ise pompanın döküm hızı ve yaşı,

Yukarda saydığımız başlıca problemler slump’ı direkt olarak etkileyen faktörler olup, bütün bu faktörlerle başa çıkabilmek neredeyse imkansız hale geliyor. Ancak olumsuz şartlar minimuma indirilebilir. Bunu sağlayabilen ve aynı zamanda kalitesini koruyabilen üreticileri tercih etmek gerekir.

Slump ölçütü aslında şantiyede kalfa ve ekibinin memnuniyetini belirleyen neredeyse tek ölçüdür,  bunun yanında betonun zamanında ve sürekli gelmesi de önemlidir.

Düşük  Slump Problemi Redoz ile Çözülür

Slump, üretici firmadan beton sipariş edilirken mutlaka belirtilmeli ve slump problemlerine karşı şantiyede betona katılması için transmikserlerde redoz (kimyasal katkı çözeltisi) bulundurulması istenmelidir.

Kesinlikle şantiyede taze betona su ilavesi yapılmamalıdır. Su ilavesi durumunda hem yapı güvenliği hem de dolaylı olarak orada yaşayacak insanların can güvenliği tehlikeye atılmış olur. Bu konuya çok dikkat etmek gerekir.

Yorum bırakın