Beton Neden Çatlar?


Beton Neden Çatlar?

Beton çatlaklarının üretimden çok uygulama ile ilgili bir durum olduğu ve kötü uygulama veya bilinçsiz uygulamalar sonucunda oluştuğu bilinmektedir.

Çatlak Tipleri

Beton yaş haldeyken kalıba yerleştirme esnasında (mastar çekildikten sonra) rüzgar ve güneş etkisiyle betonun su kaybetmesi ile oluşan büzülme çatlağı, en çok görülen çatlak tipidir.

Sertleşmiş betonda soğuk-sıcak etkisine bağlı olarak genleşme kaynaklı çatlaklar da sık karşılaşılan çatlaklardır. Diğer çatlak türleri, çökme çatlaklarıyüksek slump çatlağı, yapısal çatlaklar ise ciddi hatalar sonucu oluşan çatlaklardır.

Betonu Sulamak Çatlakları Önler

Bizim burada irdeleyeceğimiz konu uygulamada en çok karşılaşılan büzülme-kılcal çatlaklar ile zamana bağlı genleşme çatlakları olacaktır. Yaş betonda görülen büzülme çatlağı genelde beton kürünün yetersiz ve zamanında yapılmamasından kaynaklanan bir çatlak türü olup, bunun önüne geçebilmek için beton dökülürken mastar çekilen yerlere hemen, vakit kaybetmeden yağmurlama şeklinde sulama yapılması hayati önem taşır.

Aksi halde ağer geç sularsanız beton çatlayacak olup, sonrasında “halbuki sürekli suladım niye çatladı ki” deyip “kesin bu beton bozuktur” diyeceksiniz… veya beton firmasını arayıp konunun çözümünü isteyeceksiniz. Ama genelde bu sorun çözümsüz kalır. Çünkü hata sizdedir ve yeteri kadar betona bakamamışsınızdır. Bu sebeple size tavsiyem mastar çekildikten hemen sonra yağmurlama şeklinde sulama yapmanız ve yüzeyin sürekli ıslak kalmasını sağlamanız gerekmektedir. Bunu hakkıyla uyguladığınızda kesinlikle büzülme çatlağı yaşamazsınız.

Büzülme_çatlağı.jpg

Diğer Çatlak Türleri

Gelelim diğer çatlak türüne… Zemin etkileri ve ısınma-soğuma etkisiyle genleşmeden  kaynaklanan çatlaklara,.. Özellikle saha betonlarında zemine bağlı olan veya soğuk derz hatalarından kaynaklanan çatlaklar çokça görülmektedir.

Beton_çatlağı_2.jpg

Yabancı dilde bu konuda çok sevdiğim bir söz vardır. Şöyle der; 2 çeşit beton vardır; biri çatlayacak beton diğeri de çatlamış beton… çok doğru bir tespit çünkü beton, dış koşullar gereği “çatlamak! ister” yani işin doğası bu… Siz isteniz de istemeseniz de doğal olarak beton çatlar. O yüzden sormamız gereken soru şu; “Beton kendi mi çatlasın yoksa bizim kontrolümüzde mi çatlasın?” bu soruya cevap verdikten sonra gerekeni yapmalıyız.

Beton Neden Çatlar?” üzerine bir düşünce

  1. Geri bildirim: Sıcak Havada Beton Dökümü ve Bakımı | Yapı Mutfağı

Yorum bırakın